Mart 25, 2009

Uyum


Bir bütünde iki ayrı olmak çok zor anlaşılan bir denklem. Erkek ve kadın bir olmak için yaratılmıştır. Yaradılışları birbini tamamlıcak zıtlıklar içerir. Bir olduklarında insan, ayrı iken ise sadece eksik olurlar. Ancak erkek ve kadının insan olması bugünlerde çok zor.

Biliomusunuz sorun ne: Böyle kışın felan herkez yalnızlığına bi şekilde katlanırken soğukta. Hani paltolarına sımsıkı sarılır ya insan burnu üşümesin daha fazla diye öne eğer hani. Orda öyle güzel alışır ki sarılmaya sarmalanmaya soğuktan al al olmaya.

Havalar ısınmaya başlarda palto dayanılmaz olunca ve al al daha zor olununca. En azından bunun yakında böyle olacağına kanaat getirince; farkına varıyor, yalnızlığının.

İşte o anda paltosunun yerine geçebilicek, paltosunu aratmayacak birşey arıyor. Hatta tenini al al edebilecek bir şey.

Sevgili geliyor aklına. Hani sımsıkı heryerden sarsın ısıtsın ve aniden sıcacık bir öpücükle, bakışıyla; masum utancın allığını yüzüne, burnuna serpsin.

En azından kış olupta o eski ama güvenilir paltomuza geri dönene kadar bize sahip çıksın.

Yoksa evlerimizde, yalnızlığımıza ortak diye beslediğimiz; balık, kedi, kuş hikaye. Ancak bizi mutlu ettikleri için ve hatta eğlendirdikleri için evcil hayvanlarımızda sevdiğimiz özelliklere sahip sevgililer de arıyoruz. Sadık-güvenilir-korumacı veya oyuncu-namkör-bencil. Duygularımızı veya hayallerimizi tam olarak anlamaktan aciz varlıklar olduğumuz için: Arayışlarımızı denenmiş-onaylamış nesnelerle bağdaştırmamız doğal.

İnanıyorum ki; Siz kadınların tam aksine Biz erkekler: basit şeyler isteyen, karmaşık canlılarız. Onu, sadece izlediğimizde dahi mutlu olabildiğimiz kedi yavrusu gibi bir kadın mesela. Bu yüzden platonik aşklara daha meyilliyiz. Paltolaramıza pek değer verimiyoruz bu yüzden de üşütüyoruz. Bizi çok seven kadınların değerini de tam vermediğimiz için, değersiz kadınların peşinde heba oluyoruz. Kendimizi izah edemediğimizden, çok basit isteklerimizin gerçekleşmemesizne sinir oluyoruz. Oysa kadınlar bu izah konusunda çok başarılı olmalarına rağmen kendilerini keşfettirebilecek bir yakınlığa ihtiyaç duyuyorlar. Onlara değer verenleri çok yakınlarında istemeselerde bir köşede bekletiyorlar.

Erkeklerin karakteri kesin sınırlarla çok erken oluşsa da, kadınlar kendilerini arayışla o kadar meşguller ki bu yüzden sürekli bir değişim halindeler ve sağlam bir karaktere ancak istedikleri zaman sahip olabiliryorlar. Kadınların karakterini tercih edebilmeleri büyük bir avantaj.

Eksiklikte özgür, bir süre mutlu ve güçlü kılsada insanı, yalnızlığın kucağına düşmek: kaçınılmazdır.
Bir olmak için nesnel benzerlikler aranabilir ancak birliğe katlanmak için hoşgörü şarttır.
Birbirini tamamlıyan zıtlıkları bir arada tutmayı başaran insanlar uyumun bir parcası olur. Evren denilen kaosu bir arada tutan tek şey uyumdur.

Düşünün Güneşin muazzam bir çekim gücü war Dünyanın ise merkaç kuvveti buna zıt. Bu ikisinin uyumu ile yörüngemizde sabitiz.

Hiç yorum yok: