Mart 18, 2009

Gizli Bilgi

Hepimiz ister istemez bazı ikiliklerin etkisindeyiz. İyi ve kötü, aşk ve nefret, doğru ve yanlış vb. Bizi insan yapan bu ikilikler karşısında aldığımız kararlardır. Melekleri bile şaşırtan bu kararlar çeşitli ikiliklerin etkisinde biri seçmektir. Mesela nefret, kötüdür ancak aşkı silmek için doğru yoldur. Mesela gece, karanlık ve belirsizdir ancak baş baş kalmak için güzeldir. Bu nedenle tam bir yön yoktur veya bu ikilikler, insanda birbirine tamamen zıt yönlü kümeler halinde bulunmazlar ancak bir evrensel doğru ve yanlış vardır. Bu tamamen sezgilerimizle anlayabildiğimiz evrensellik her insanın taşıyabileceği bir var oluş şekli değildir. Yani her insan tamamen iyi veya kötü olamaz. Bu saf yönlere ancak insan üstü gayretlerle ulaşılabilir işte buna ulaşıldığında insan insanüstü olur. Meleklerden de üstün olur. Meleklerin bize secde etme sebebi budur. Onlar saf yönlü yaradılmıştır ancak bizler takdir edilesi bir gayretle onların doğuştan sahip olduğuna ulaşabiliriz. Bu seviyeye ulaşan bir insan tüm meleklerden saygı görür, bilgi ve mutluluk ile ödüllendirilir. Bizde kalp gözü, batıda üçüncü göz doğuda nirvana denilen bu seviyeye ulaşmak aslında sadece farkına varmaktır. Bir dizi farkındalıktan sonra anlama başlar anlama kabullenme ile son bulunca da bu seviyeye ulaşılır. Müslüman alimler bu aşamalara perde veya kapı der. Bir perde kalktığında diğerini kaldırmaya yardımcı olur. Ancak herşeyden önemlisi her insan bu perdeleri kaldırmaya ehil değildir. Ehil olmak için mantık ve sezginin bütünlüğü gerekir. Madde ve manayı aynı anda görmeye yardım eden bu birliktelik yolu açar. Zamanında çok zor bir öğreti olan bu birleşim zamanımızda bilginin ucuzlaması ile çok daha basit. Zamanımızda basit olmasına rağmen herkez bu bilgiye ulaşmak konusunda yeterince istekli olamaz. Zamanın giderek hızlandığı günümüzde bu gizli bilgi gereksiz bir uğraş olarak görülür. Oysa bu bilgi günümüzde hızla yitirdiğimiz mutluluğun anahtarlarındadır. Varlığımızın anlamıdır.

Şimdi bir çoğumuz ying ve yang ı biliyoruz. Ying ve Yang ikilik felsefesinin temel taşlarındandır. ikiliğin basit izahıdır. Birçok eski bilgin ying ve yang ı değişik nesne veya duygu ile özdeşleştirmiş hayatımızda ki ikiliklere dikkat çekmek istemiştir. Size bir resim göstermek istiyorum. Bu resimde ying ve yang nitelemelerle verilmiş. İngilizce nitelemeler bana pekte zor gelmedi yani ben bi tek intuitive ne demek onu bilmiodum sezgi demekmiş öğrendim ancak siz buna takılmayın birbirine zıt gözüken ikilikleri canlandırın aklınızda ve resme iyice odaklanıp bu ikilikleri birleştirin mesela kadın ve erkeği, karanlık ve aydınlığı, iyi ve kötüyü vb zihninizde bir bütün gibi düşünürek resme odaklanın bu birbirine zıt ikilikler birleştiğinde bir farkındalık yaşıyacaksınız. Yaşayacağınız bu farkındalık evrenselliği anlamanıza yardımcı olacak anahtardır.


Umarım başarmışsınızdır. Bundan böyle çevrenizde olanları daha net anlayabileceksiniz ve anladıkça bilginin huzuru ile dolacaksınız.

Hiç yorum yok: